UNA MICA DE NARRATIVA DEL COS HUMÀ
MÚSCULS ESQUELÈTICS VOLUNTARIS
Els músculs esquelètics (gairabé tots voluntaris) són clarament el grup més nombrós dels músculs del cos humà. més de sis-cents envolten gairabé cada mil.limetre del nostre cos. representen aproximadament el 35% del pes corporal de la dona i el 45% en el home i són els principals determinats de la nostre forma física.
també són els responsables de:
1). MOVIMENT I POSTURA
2). PROTECCIÓ
3). CALOR CORPORAL
1er. un nivell de contracció continua, conegut com a to muscular, és la força que ens manté drets i preparats per actuar, malgrat les forçes de la natura (gravetat, vents).
2on. quatre capes de músculs esquelètics que s’uneixen a la caixa toràcica i els ossos pèlvics protegeixen els órgans interns de l’abdomen.
3er. mitjançant les contraccions i la respiració cel.lular, els músculs de l’esquelet desenvolupen una important funció a l’equilibri (homeòstasi) de la temperatura corporal constant. si l’hipotàlam (centre generador de calor del encèfal) detecta un descens de la temperatura corporal, transmet un senyal als músculs i TREMOLEM. Aquest augment de l’activitat muscular produeix calor, que incrementa la temperatura corporal.
Cada moviment corporal requereix que diversos músculs treballin conjuntament per iniciar, mantenir i controlar el moviment. El mecanisme d’accionament genera l’acció principal. mentre que els músculs sinèrgics es contrauen amb el mecanisme per mantenir-se en funcionament.
tanmateix, els músculs antagonistes han de mantenir una relaxació relativa, la qual cosa permet que el mecanisme d’accionament completi l’acció equilibrada.
En el complex moviment de llenççar una pilota de basquet intervenen tres mecanismes d’accionament: el deltoides a l’espatlla, el biceps braquial al colze i el pronador rodó a l’avantbraç. els antagonistes corresponents s són el rodó major, el tríceps braquial i el supinador. pero cal tenir en compte que si els músculs de l’esquena i les cames no estan lliures de contractures el llançament serà defectuós.